Mitla-Hierve el agua-Mezcalprovning och världens tjockaste träd

Idag tog vi en tour till alla dessa ställen. Tourfirman tog 300 mexikanska pesos för transporten till de olika sevärdheterna, men sen fick vi betala 150 pesos var för lunch och 135 pesos var i entréavgifter så dagens kostnader landade på 1670 pesos (ca 840 SEK), som ändå är ganska mycket pengar här.

Dagen började med upphämtning på hotellet kl. 10.00 och det tog ca en timma att hämta upp alla medresenärer på deras respektive hotell. Första åskådningsplatsen var El Tule, inte långt från Oaxaca centrum, där världens tjockaste träd finns. Den är inte äldst, den är ”bara” runt 2000 år, och den är inte heller högst eftersom den är 42 m hög, men den har en diameter på hela 58 m och är imponerande och väldigt vacker.

Efter att ha beundrat trädet åkte vi till en palenque, där vi fick lära oss allt om hur regionens brännvin, mezcal, framställs från agavekaktusen. Avslutningsvis smakade vi på en hel del mezcalsorter (jag gav upp efter 5 sorter) och några medresenärer handlade.

Skål!

Sen blev det lunch i form av en stor och mycket god buffé, där vi åt mer än vi borde ha gjort, vilket vi insåg när vi föll i matkoma på bussen. Åh, så tungt det kändes! Vi har inte ätit mycket på dagarna eftersom det är varmt så våra stackars kroppar kämpade för att bearbeta den goda maten och det var typ bara det de orkade med. Så förutsättningarna för besöket på Mitla-ruinerna var inte de bästa.

Mitla betyder De dödas ställe i náhuatlLyobaa eller Viloplats i zapoteco, Du kan läsa mer om dess historia här. Det är alltid spännande med ruiner, men jag måste säga att, efter att ha sett Chichén Itzá, Toniná och Palenque imponerade dagens byggnader mig föga. Nacho tyckte att det var intressant.

Vi besökte också ett textilkollektiv där vi fick se hur ull framställs och hur textilierna vävs. Tanken var förstås att vi skulle handla deras varor, men vi ansåg att priserna var extremt höra, så det blev inga inköp för vår del.

Dagens sista strapats var de förstenade kaskaderna Hierve el agua (Vattner Kokar). De heter så därför att där finns vattensamlingar som bubblar på ytan men vattnet är kallt. Attraktionen är omgiven av berg i ett fantastiskt landskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *